Nooit Gezien – Maasmechelen

In het kunstproject Nooit Gezien! werken de buurtbewoners  van Maasmechelen en de kunstenaar Evy Raes rond het thema dementie. Hoe kijken deze personen naar de wereld? Hoe ervaren zij de realiteit? En welk effect heeft een bezoek in de kerk?

Verschillende bewoners van de rusthuizen De Maasmeander en Heyvis fotografeerden de kerk. Deze beelden bewerkten ze nadien tot hun unieke blik op deze ervaring. Op deze manier leiden de foto’s de ontmoetingen tussen de kerk, de bewoners en de kunstenares. De werken gaan namelijk ook in dialoog met de creatie van Evy Raes.

Tijdens de jarenlange samenwerkingen met verschillende personen met dementie ontstond een artistieke vertaling van hun visuele waarneming. Dit varieert van het verstoorde ervaring in 3D/2D, het geven van andere betekenissen en een grote focus op details.

Het proces van verbindingen loopt als een rode draad doorheen dit sociaal-artistiek project in Maasmechelen. Als een gewoon gesprek niet meer lukt, dan is het de kunst om andere manieren van communicatie te vinden met de wereld en mensen om zich heen.

Hieronder kan je de onbewerkte foto's van de bewoners bekijken. De gemanipuleerde foto's zijn te bezichtigen in de tentoonstelling.